Guru Sejati

Friday, July 22, 2005

Konsep Ujian Kecergasan Fizikal

BAB 1
Pengenalan
dan
Konsep Ujian Kecergasan Fizikal.


1. Pengenalan: Definisi Kecergasan Fizikal

a. Kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi yang dipercayai memberi individu perlindungan dari ancaman penyakit hipokinetik (kekurangan pergerakan) seperti penyakit jantung, kegemukan, dan pelbagai penyakit otot dan tulang.

b. Kecergasan untuk prestasi pula merujuk kepada fungsi dan keupayaan individu untuk bertanding dalam aktiviti sukan dengan bertenaga, berdaya kuasa, kekuatan, berdaya tahan, berkemahiran dan sebagainya.


2. Komponen Kecergasan Fizikal

a. Kecergasan fizikal dibahagikan kepada dua bahagian iaitu:
Kecergasan fizikal yang berasaskan kesihatan; dan
Kecergasan fizikal yang berasaskan perlakuan motor.


Terdapat 11 komponen ujian yang boleh dilaksanakan di dalam ujian kecergasan fizikal iaitu:

Komponen Kecergasan

Penerangan
a. Kekuatan otot Keupayaan otot menghasilkan tenaga luaran. Pada amnya jumlah berat diangkat sebagai ukuran tenaga tersebut.

b. Kelembutan Keupayaan untuk menggunakan sendi dan melakukan pergerakan sepenuhnya.

c. Koordinasi Keupayaan untuk menggunakan deria penglihatan atau sentuhan bersama deria kinestatik atau otot untuk menghasilkan pergerakan badan pada masa yang sesuai dan tepat.

d. Imbangan Keupayaan untuk mengawal postur secara tegak sama ada bergerak atau statik.

e. Ketangkasan Keupayaan mengubah kedudukan badan dengan pantas disamping mengawal pergerakan.

f. Kuasa Keupayaan melakukan sesuatu pergerakan dengan cepat. Ia merupakan gabungan kekuatan dan kelajuan.

g. Masa Tindakbalas Masa untuk seseorang bertindak selepas membuat keputusan untuk melakukan sesuatu.

h. Kelajuan Keupayaan untuk bergerak pantas.

i. Daya tahan otot Keupayaan menggunakan otot tulang rangka secara berterusan tanpa merasa penat.

j. Daya tahan kardiovaskular Keupayaan untuk melakukan aktiviti fizikal secara berterusan

k. Komposisi badan Peratusan lemak tubuh badan berbanding dengan tisu-tisu lain
3. Penilaian Ujian Kecergasan Fizikal di Sekolah


a. Konsep


Penilaian kecergasan fizikal ialah satu prosedur atau teknik yang digunakan untuk menguji tahap kecergasan fizikal murid. Prosedur dan teknik ujian hendaklah mengikut peringkat umur, kebolehan murid, serta mengambil kira peralatan dan tempat ujian dijalankan.

b. Matlamat


Murid sentiasa peka, berpengetahuan dan mengamalkan aktiviti kecergasan untuk meningkatkan dan mengekalkan tahap kecergasan fizikal yang optimum.


c. Objektif

Murid dapat:

1. Mengetahui kepentingan kecergasan fizikal.
2. melakukan ujian kecergasan yang dirancang.
3. menganalisis, mengintepretasi dan menyimpan rekod kecergasan fizikal sendiri
4. melakukan tindakan susulan untuk meningkatkan kecergasan fizikal sendiri melalui perancangan aktiviti kecergasan terancang.

d. Persediaan

1. Murid telah berlatih secukupnya sebelum menjalani ujian, khasnya dalam latihan aerobik.
2. Mesti memanaskan badan sebelum ujian.


BAB 2
Huraian Ujian Kecergasan Fizikal yang akan dijalankan untuk atlet terpilih.
(Objektif, Nama Ujian, Prosedur, Catatan/skor, Limitasi ujian, Peralatan)


Ujian Lompat Jauh Berdiri

Nama Ujian : Lompat Jauh Berdiri

Komponen : Kuasa (Perlakuan Motor)

Objektif : Mengukur kuasa kaki

Prosedur : 1. Murid mesti berdiri di belakang garisan mula
2. Murid mesti bengkokkan kaki dan ayun tangan ke belakang.
3. Lompat ke hadapan menggunakan kedua belah kaki serentak sejauh yang boleh.
4. Tiga percubaan diberi dan jarak terbaik dicatatkan sebagai skor
5. Ukuran diambil dibahagian tumit dari garisan mula.

Pemarkahan : 1. Skor mentah dalam kiraan sentimeter.Murid mesti berdiri di belakang garisan mula
2. Pengiraan markah secara persentil

Peralatan : Lantai yang rata seperti padang/ petak lompat jauh, Borang Skor, Penanda, Pita Ukur, Borang Skor.
Limitasi ujian : Ujian ini hanya dijalankan kepada 12 orang atlet lelaki Sekolah Kebangsaan Felda Cerul yang terpilih sahaja.Contoh Borang Pemarkahan Ujian Kecergasan
Nama Ujian :…………………………………………
Tarikh :…………………………………………

Bil. Nama Murid Skor Mentah Pencapaian Gred Catatan
1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.


9.


10.

Pemarkahan:

25% pertama = Cemerlang
25% kedua = Baik
25% ketiga = Sederhana
25% keempat = LemahBAB 3
Laporan Ujian yang telah dijalankan.
(Pentadbiran dan Pengelolaan)Pentadbiran dan Pengelolaan Ujian

a. Pengenalan: Sekolah Kebangsaan Felda Cerul

Sekolah Kebangsaan Felda Cerul, Kemaman merupakan sekolah yang menyertai secara aktif Kejohanan Olahraga Sekolah Rendah di Peringkat Daerah Kemaman. Secara umumnya, pencapaian atlet sekolah ini bolehlah dibanggakan. Pada tahun 2004, kontinjen ini telah menduduki tempat ketiga secara keseluruhan diperingkat daerah Kemaman. Manakala tahun ini (2005), kontinjen sekolah ini telah berjaya berada ditempat kelima.

Sepanjang latihan olahraga pada tahun ini, penulis juga terlibat secara langsung terhadap latihan yang telah dijalankan. Memang tidak dinafikan bahawa terdapat kelemahan yang ketara dalam aspek kecergasan atlet kami.

Pada pemerhatian penulis, atlet ini dilihat kekurangan dari segi aspek daya tahan kardiovaskular, daya tahan otot dan kuasa. Keadaan ini dapat dikesan apabila mereka kelihatan cepat penat dan kurang berkeupayaan melakukan sesuatu pergerakan dengan cepat.

b. Komponen kecergasan yang dipilih (kuasa)

Seperti dimaklumi kecergasan fizikal terbahagi kepada dua bahagian iaitu kecergasan berasaskan kesihatan dan kecergasan berasaskan kemahiran. Daripada dua bahagian ini terdapat 11 komponen iaitu daya tahan kardiovaskular, kekuatan, daya tahan otot, kelembutan, komposisi badan, ketangkasan, imbangan, koordinasi, kuasa, kelajuan dan masa tindakbalas.

Berdasarkan 11 komponen, penulis telah mengambil keputusan untuk memilih komponen kuasa sebagai komponen ujian yang akan dijalankan kepada atlet terpilih. Komponen ini dipilih apabila didapati atlet kurang berkeupayaan melakukan sesuatu pergerakan dengan cepat.

Kuasa merupakan keupayaan melakukan sesuatu pergerakan dengan cepat. Ia merupakan gabungan kekuatan dan kelajuan. Kuasa otot adalah aplikasi kuasa dalam satu lingkungan masa yang singkat. Didapati bahawa penilaian yang khusus dan tepat untuk kekuatan otot, daya tahan otot dan kuasa otot amat sukar diperolehi. Ini kerana garisan pemisah diantara ketiga-tiga ini amat nipis sekali. Misalnya, bangkit tubi kerap kali dikaitkan dengan mengukur daya tahan otot tetapi sekiranya hanya sedikit sahaja ulangan yang dapat dilakukan maka ianya mengukur mengukur kekuatan. Sekiranya bangkit tubi dilakukan dengan pantas, maka ianya bolehlah digunakan untuk mengukur kuasa. Namun melalui pembacaan, penulis merumuskan bahawa ujian yang akan dijalankan inil iaitu lompat jauh berdiri lebih mengukur kuasa.

c. Perlaksanaan Ujian

Selepas berbincang dengan Ketua Jurulatih SKFC, En Syahrine b Arshad, beliau bersetuju untuk membantu penulis mengadakan ujian kecergasan fizikal kepada atlet kami. Kami bersetuju untuk mengadakan ujian itu pada 2/5/2005 (Isnin).

Berdasarkan maklumat daripada En Syahrine, beliau mengatakan bahawa beliau pernah mengadakan ujian ini kepada atlet beliau. Keadaan ini membolehkan saya untuk membanding keputusan ujian ini dengan keputusan yang telah dibuat dulu.

Terlebih dahulu atlet-atlet dipanggil dan diberi penerangan mengenai ujian yang akan dijalankan. Selepas taklimat dan tunjuk cara, atlet memanaskan badan dan berlatih secara bersendirian dengan bimbingan guru. Sebelum itu, semua atlet yang terpilih untuk ujian ini telah disahkan oleh Ketua Jurulatih tidak mengidapkan penyakit kronik dan didapati sihat pada waktu ujian. Saya telah memilih tempat ujian di padang sekolah yang mempunyai rumput yang tebal sedikit supaya atlet dapat melakukan lompatan tanpa menyakitkan kaki/tumit mereka.

Selepas diperhatikan keadaan murid bersedia, saya menjalankan ujian tersebut dan hasilnya dilaporkan seperti berikut:
Borang Pemarkahan Ujian Kecergasan
(Sekolah Kebangsaan Felda Cerul, Kemaman)

Nama Ujian : Ujian Lompat Jauh Berdiri
Tarikh : 2/5/2005 (Isnin)
Bil. Nama Murid Skor Mentah Pencapaian Gred Catatan


25% pertama = Cemerlang
25% kedua = Baik
25% ketiga = Sederhana
25% keempat = Lemah
Selepas ujian ini dijalankan atlet diberi rehat dan diberi taklimat mengenai kepentingan ujian kecergasan kepada diri sendiri. Mereka juga diberitahu bahawa ujian ini hanya merupakan salah satu ujian kecergasan. Murid digalakkan untuk berlatih dengan guru mengenai ujian-ujian kecergasan lain dan seterusnya membuatnya secara sendirian, bersama rakan atau keluarga mereka. Guru akhirnya menerapkan unsur kepekaan mengenai kecergasan boleh membantu mereka dalam melaksanakan aktiviti harian tanpa rasa letih dan lesu.

Perbincangan Hasil Ujian:

Hasil daripada ujian didapati atlet yang telah mencatatkan skor tertinggi ialah 190 cm iaitu Mohd Faezuan b. Saupe. Manakala atlet yang telah mencatatkan skor terendah ialah 149 cm iaitu Mohd Asrull b. Tamrin. Purata catatan skor 12 orang atlet ini ialah 169.5 cm. Selain itu, didapati bahawa 5/12 orang telah mencatatkan skor lebih daripada 180 cm. Berdasarkan maklumat lisan ketua jurulatih, skor mereka pada kali ini telah meningkat sedikit berbanding ujian yang dijalankan pada kali pertama. Pada pendapat penulis, perubahan ini merupakan hasil daripada latihan yang berfasa yang diadakan pada setiap hari semenjak 3 bulan sebelum ini.

Namun pada pemerhatian penulis, skor mereka ini masih boleh ditingkatkan jika latihan mengenai kuasa otot dapat dijalankan dan lebih dititikberatkan sepanjang latihan selepas ini. Latihan olahraga ini akan berterusan dan Pos Ujian untuk ujian kecergasan ini akan diadakan menjelang sebulan selepas ujian ini diadakan. Oleh demikian atlet ini telah diingatkan supaya mengekalkan tahap kecergasan bagi mencatatkan skor yang meningkat secara signifikan pada Pos Ujian nanti.

Kesimpulan:
Hasil daripada ujian ini dapatlah disimpulkan bahawa atlet ini masih berada pada tahap yang boleh ditingkatkan kecergasan fizikal mereka. Kuasa kaki yang ada pada mereka adalah antara aset penting untuk berjaya dalam bidang olahraga. Oleh yang demikian, peningkatan kuasa kaki akan menjadi tumpuan saya dan jurulatih olahraga lain bagi memastikan mereka ini mencapai tahap kecergasan fizikal optimum pada setiap masa terutamanya menjelang kejohanan.


BIBLIOGRAFI

Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu, 2003. Panduan Guru Penilaian Kecergasan Fizikal Sekolah Rendah. Kuala Terengganu

Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu, 2003. Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Jasmani dan Kesihatan Tahun 1-6. Kuala Terengganu, JPNT

Kementerian Pendidikan Malaysia, 2003. Huraian Sukatan Pelajaran Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah, Pendidikan Jasmani. Kuala Lumpur, Pusat Perkembangan Kurikulum.
25 Comments:

Blogger markhuron29474590 said...

i thought your blog was cool and i think you may like this cool Website. now just Click Here

7:56 AM

 
Blogger mandymiller20761423 said...

I really enjoyed your blog. This is a cool Website Check it out now by Clicking Here . I know that you will find this WebSite Very Interesting Every one wants a Free LapTop Computer!

10:25 PM

 
Blogger edgibson83809293 said...

Make no mistake: Our mission at Tip Top Equities is to sift through the thousands of underperforming companies out there to find the golden needle in the haystack. A stock worthy of your investment. A stock with the potential for big returns. More often than not, the stocks we profile show a significant increase in stock price, sometimes in days, not months or years. We have come across what we feel is one of those rare deals that the public has not heard about yet. Read on to find out more.

Nano Superlattice Technology Inc. (OTCBB Symbol: NSLT) is a nanotechnology company engaged in the coating of tools and components with nano structured PVD coatings for high-tech industries.

Nano utilizes Arc Bond Sputtering and Superlattice technology to apply multi-layers of super-hard elemental coatings on an array of precision products to achieve a variety of physical properties. The application of the coating on industrial products is designed to change their physical properties, improving a product's durability, resistance, chemical and physical characteristics as well as performance. Nano's super-hard alloy coating materials were especially developed for printed circuit board drills in response to special market requirements

The cutting of circuit boards causes severe wear on the cutting edge of drills and routers. With the increased miniaturization of personal electronics devices the dimensions of holes and cut aways are currently less than 0.2 mm. Nano coats tools with an ultra thin coating (only a few nanometers in thickness) of nitrides which can have a hardness of up to half that of diamond. This has proven to increase tool life by almost ten times. Nano plans to continue research and development into these techniques due to the vast application range for this type of nanotechnology

We believe that Nano is a company on the move. With today�s steady move towards miniaturization we feel that Nano is a company with the right product at the right time. It is our opinion that an investment in Nano will produce great returns for our readers.

Online Stock trading, in the New York Stock Exchange, and Toronto Stock Exchange, or any other stock market requires many hours of stock research. Always consult a stock broker for stock prices of penny stocks, and always seek proper free stock advice, as well as read a stock chart. This is not encouragement to buy stock, but merely a possible hot stock pick. Get a live stock market quote, before making a stock investment or participating in the stock market game or buying or selling a stock option.

2:38 AM

 
Blogger arnoldsmith6871 said...

I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. My blog is just about my day to day life, as a park ranger. So please Click Here To Read My Blog

6:06 AM

 
Blogger davidfisher0851332319 said...

While you read this, YOU start to BECOME aware of your surroundings, CERTIAN things that you were not aware of such as the temperature of the room, and sounds may make YOU realize you WANT a real college degree.

Call this number now, (413) 208-3069

Get an unexplained feeling of joy, Make it last longer by getting your COLLEGE DEGREE. Just as sure as the sun is coming up tomorrow, these College Degree's come complete with transcripts, and are VERIFIABLE.

You know THAT Corporate America takes advantage of loopholes in the system. ITS now YOUR turn to take advantage of this specific opportunity, Take a second, Get a BETTER FEELING of joy and a better future BY CALLING this number 24 hours a day.
(413) 208-3069

9:19 AM

 
Anonymous Anonymous said...

It improves blood and oxygen flow to the muscles that are recovering from the prior hard workout.
Men can follow these health and fitness tips to lose weight and get healthy and fit.

If the answer is I''''''ll do whatever takes''''''''.


Stop by my blog: fitness tips articles
My website - fun fitness tips and facts

11:56 AM

 
Anonymous Anonymous said...

This study shows that progression of AIDS become rapid in the presence of negativity due to
less social gathering and stress in life.
There you have it, folks, in a nutshell: the chief feature of
My - Space is that it's quick and easy enough to use that you can post a bulletin or check a friend's page and be done in the two minutes that it takes your
boss to come over to your desk, suspicious that you're once again not working. The moment you think of funny video the first name that probably comes to your mind is You - Tube.

Feel free to visit my webpage ... myspace funny pictures and videos

11:58 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Thanks for any other magnificent article. Where else may anyone get that
kind of information in such a perfect method of writing?
I've a presentation subsequent week, and I'm at the search for such information.


my website :: More Info

11:58 AM

 
Anonymous Anonymous said...

1- Number your curse words and call out a number when stress strikes.
Sometimes we sing some English songs, and I encouraged the students practise their English through the way of
singing. Use old fabric to create puppets, monsters, and any other creatures that your child can imagine.


Feel free to surf to my weblog: http://www.mumsnews.com/DamianSta

11:59 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Of course, one of the reasons why this area
of Ohio has remained so persistently branded as a pocket of joblessness is its failure to recover
from the death of the steel industry and also because of automotive production lines outsourced
to foreign lands. If the news channels telecast from all over the world, it is termed as world news.

' They always intend to take public view on variousu topics.

Feel free to visit my blog post - simply click the next document

12:00 PM

 
Anonymous Anonymous said...

So just like others, if a person has interest in the fresh news updates, he can surely give a preference to online medium
for getting familiarity with these topics. Researches
have also found the Broccoli also contains necessary enzymes such as myrosinase in it.
This secret Taoist soak will wash any lingering worries
down the drain and give you a fabulous and fresh start.my web page - Latest Daily News

12:01 PM

 
Anonymous Anonymous said...

So, before you play, make sure you stretch the muscles used in swinging your golf club.
So if you adopt them punctually, you will be surely able to gain your holistic health very soon.
Let's say you want to be able to run 10 miles without stopping.

Also visit my blog post fitness tips abs

1:06 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Great article.

Also visit my homepage :: click through the up coming internet page

1:15 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Great article.

Feel free to visit my web blog click through the up coming internet page

1:15 PM

 
Anonymous Anonymous said...

What's up, I check your blogs daily. Your story-telling style is awesome, keep up the good work!

Review my web blog ... http://ihopereadmorebooks.xitti.com/link/14

11:30 PM

 
Anonymous Anonymous said...

The Updated funny celebrity gossips mostly consists of on the
scandals of famous or popular celebrities like James waltz dating
with David Arquette. Men2hire is the best friendship, companionship
& London Escorts Agency available for online dating and booking.
Locate a respected joke internet site that allows you
to make use of the offered jokes which means you won't need to worry about email viruses.

Also visit my webpage; This Site

12:45 PM

 
Anonymous Anonymous said...

This parаgraph оffers cleаr idea in favor of thе new pеoplе of blogging, that really how
tο dο blоgging.

Ѕtop by mу ѕite - weight loss supplement

12:34 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Hi, this weekend is good for me, because this time i am
reading this fantastic informative article here at my residence.Here is my site ... Read More Listed here

9:28 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Hello there I am so thrilled I found your webpage, I really found you by mistake,
while I was looking on Google for something else, Anyways I am
here now and would just like to say kudos for a fantastic post and a all round entertaining blog (I
also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back
to read much more, Please do keep up the awesome work.


Feel free to visit my page diet plans that work

10:02 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Greаt post.

Have a lοοk at my blog post: vitamin shoppe coupon

3:20 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Write mоre, thats all ӏ haνe tο
say. Lіterаlly, it ѕeеms aѕ thоugh
you reliеd on thе vіԁеο
tο maκe your point. You сlearlу know
whаt yоuге talκing abοut, why
throw awaу уouг intelligencе
οn just posting viԁеos to your wеblοg
when уou cοuld be giѵing us somеthing enlightening to read?


Stοp bу my site; vistaprint coupon

2:24 AM

 
Anonymous Anonymous said...

TOMS coupons are distributed online by the company on various websites and public can make use of those codes by just browsing them on the search engine and avail special offers.These codes can aid in purchasing shoes by the way of certain percentage off or free delivery etc. This is very amazing way of charity.There can also be some expired coupons so it is important to go through the complete details. In any case a person gets an expired coupon code, he should speak to the company and get it renewed.Toms Shoes - Making A Difference One Step At A Time[url=http://www.cheaptomsbuy.com]Cheap Toms[/url] There are many in store distributors available and also you have the option to purchase your very own pair of TOMS Shoes online and have your TOMS delivered directly to your home. Tretorn [url=http://www.cheaptomssite.com]Cheap Toms Shoes[/url] These shoes were the shoes which farmers and peasants used to wear for work traditionally. Hence they are designed to be comfort wear which can be worn by a person who has to be on his feet for long hours. The sole is made of rubber and is traditionally flat, again for the purpose of comfort. The upper part of the shoe is made of canvas material or cotton as these are the best comfort fabrics available. Hence you can see that the shoe is so designed that it can be worn for long hours by a person is working on an uneven terrain and has to move around a lot. [url=http://www.tomsfans.com]Cheap Toms Sale[/url] If you buy shoes to the value of over 30 then shipping is free. The returns policy is also very simple. If the shoes are returned in pristine condition then a full refund is forthcoming.
Relate Artcile

[url=http://www.pcgamesn.com/user/11662/user/11662]wholesalecomfortable toms women shoes for cheap price[/url]
[url=http://boards.liposite.com/showthread.php/1870-orderwonderful-toms-women-shoes-for-cheap-price?p=4999#post4999]orderwonderful toms women shoes for cheap price[/url]

2:18 PM

 
Anonymous Anonymous said...

I've been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It'ѕ prеttу worth enοugh for me.
In my vieω, if all webmaѕters and bloggers made
gooԁ content aѕ уou diԁ, the ωeb will be
a lot more useful than evег befoгe.


Take a lоοκ аt mу web blοg :
: green coffee bean side effects

6:50 AM

 
Anonymous Anonymous said...

What's up, after reading this amazing piece of writing i am also cheerful to share my familiarity here with mates.

Feel free to visit my blog: diets that really work

2:22 AM

 
Anonymous Anonymous said...

electronic cigarettes, electronic cigarettes, electronic cigarette, smokeless cigarette, e cig reviews, smokeless cigarettes

2:35 AM

 

Post a Comment

<< Home